skip to Main Content
+32-(0)496529232 hyper@hyperfocus.be
wat is een hologram effect betekenis

hologram effect

Hologram effect

Een hologram effect opwekken is al zo oud als de straat.Het heeft meer dan 60 jaar geduurd. Maar nu is de technologie om dit mogelijk te maken toegankelijk voor iedereen. Er worden echter hier en daar wat technieken door elkaar gehaald. Ik geef hier een overzicht van de verschillende technologieën met telkens de voordelen en nadelen. Hierbij hou ik rekening met de tijd die nodig is om een idee tot een werkend geheel te maken en te vermarkten. Het is niet te verwachten dat de situatie de volgende jaren niet veel zal veranderen. Elke technologie die niet in staat zal zijn om continu te vernieuwen zal uiteindelijk verdwijnen of zelfs de markt niet bereiken. Displays zijn hier niet in opgenomen. Er zit ook op dat terrein nog technologische vernieuwing aan te komen, maar schermen zullen altijd moeilijk op te schalen zijn.

Meer weten over de toepassing? Hypervsn solo en Hypervsn Wall

afbeelding van een illusie waarbij een hoofd van een kind op een fruitschaal lijkt te liggen. Gelukkig is dit allemaal een illusie.

Holografische afbeeldingen lijken rechtstreeks uit een fantasiewereld te komen. Maar zijn deze indrukwekkende holografische beelden alles wat ze lijken? In de futuristische wereld van 3D-technologie wordt er met illusie gewerkt.
Holografische projectie bestaat al sinds de jaren 1940. Hoewel de 3D-technologie sindsdien vrij snel is geëvolueerd, heeft het nog steeds aanzienlijke uitdagingen te overwinnen. Men verwacht dan ook het effect dat men kent van in de 3D bioscoop met bril. Sommige revolutionaire 3Dholografische pioniers verleggen echter grenzen in holografische projectie en zullen nooit tevreden zijn met een status-quo als het gaat om het tot leven brengen van hologrammen.
In dit artikel zullen we meer ontdekken over wat holografische projectie is, de relatie met hologrammen en waar de toekomst van deze technologie naartoe gaat.

Wat is een hologram?

Laten we een reis naar het verleden maken en teruggaan naar het allereerste begin voordat we naar de toekomst reizen. Zo kunnen we ontdekken wat een hologram precies is en ons afvragen: “wat betekent” holografisch “precies”?
De term “hologram” werd bedacht door Dennis Gabor in 1949, een in Hongarije geboren Britse elektrotechnisch ingenieur en fysicus, die later in 1971 de Nobelprijs voor de natuurkunde won, voor zijn werk aan de uitvinding en ontwikkeling van de “holografische” methode.
Het begrip hologram is een combinatie van twee Griekse woorden –– ‘holos’ betekent ‘geheel’ en ‘gramma’ betekent ‘boodschap’; samengesteld om een ​​hele boodschap te creëren, of met andere woorden, een compleet beeld.
In tegenstelling tot traditionele fotografie is een hologram een ​​driedimensionaal beeld of geeft het de indruk er één te maken. Gemaakt met licht, soms in de vorm van lasers, zijn er een aantal soorten holografische technieken die verschillende resultaten opleveren.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Schrijf in op onze nieuwsbrief


Bekijk de heldere uitleg in deze video van Anna;  hologrammen komen eraan, wat is mogelijk?

Wat zijn hologrammen en waar heb je ze misschien gezien?

blank

Er gaat geen dag voorbij of je hebt een hologram gezien. Hologrammen ziet men inderdaad overal om ons heen. Vergeet die science fiction-fantasieën van Star Wars. Degene die je waarschijnlijk bent tegengekomen zijn lang niet zo extragalactisch. Ze zijn echter uiterst nuttig.
De hologrammen die je misschien hebt gezien, zijn al dichter bij je dan je denkt … ze zitten nu waarschijnlijk in je achterzak. De afbeelding op uw creditcard of Identiteitskaart zijn perfecte voorbeelden.  Meer over holografisch printen.

Welke andere soorten hologrammen zijn er?

Naast de bovenstaande voorbeelden zijn er verschillende soorten holografische oplossingen. Hier zullen we enkele van de meest gebruikte bekijken. Daarbij richten we ons alleen op diegene waarvoor geen extra accessoires nodig zijn. Ik heb het dan over de systemen die met het blote oog (zonder bril) kunnen worden waargenomen.

Bekijk de uitleg in deze video van “Wired UK”: ” Pepper’s ghost; how dead celebrities are being recreated as realistic holograms.

Het effect “Pepper’s Ghost”

Stel je de volgende scène voor. Het jaar is 2012, de locatie, Coachella, een van ’s werelds beroemdste muziekfestivals die in Californië wordt gehouden. In het publiek kijken 80.000 fans toe terwijl rap-iconen Dr. Dre en Snoop Dogg het podium betreden.
Net op het moment dat ze hun set beëindigen met ‘California Love’, oorspronkelijk uitgevoerd door Dre en de legendarische 2Pac, wordt het podium zwart. Uit de duisternis verschijnt een figuur. Daar staat 2Pac voor de menigte. Maar hoe zou dit kunnen zijn? Hij stierf in 1996!
De overleden rapper die op het podium van Coachella opkwam, was in feite een 3D-projectie, gemaakt met een hologram-effect. Het werd gemaakt met behulp van een oude holografische techniek genaamd het “Pepper’s Ghost” -effect. Vervolgens wordt het beeld bijgewerkt om centraal te staan ​​op dit muziekfestival van wereldklasse. Dit is een manier om een ​​spookachtig holografisch beeld te reproduceren, maar het heeft natuurlijk zijn eigen uitdagingen. Hier zijn de voor- en nadelen van dit type hologram.

Pros

• Het “Pepper’s Ghost” -effect kan grootschalige projecties weergeven, zoals op het podium van Coachella of zo klein zijn als een schoenendoos, waardoor het een van de meest veelzijdige holografische projectietechnieken is.
• Pepper’s Ghost creëert een effect, dat in combinatie met de beroemdheidsfactor alle mogelijkheden heeft om internationale krantenkoppen te halen.
• Deze gevestigde techniek is al vele jaren uitgeprobeerd en getest.

Cons

• Om deze illusie te creëren, hebt u voldoende plexiglas of gaasdoek nodig (geplaatst in een hoek van 45 ° op het podium waar u het holografische beeld wilt weergeven), waardoor de installatie stagneert en zwaar is.
• Het is afhankelijk van lichtfactoren, wat betekent dat het van vitaal belang is om ervoor te zorgen dat de totale arena donker genoeg is om de projectie zichtbaar te maken.
• Zodra u andere elementen probeert te introduceren, zoals Snoop Dogg in dit geval, nemen de uitdagingen alleen maar toe. De positionering en bewegingen van de echte elementen moeten zorgvuldig worden gepland en gecoördineerd, zodat de uitvoerder niet in contact komt met het glas of het beeld op de een of andere manier bedekt.

Holografische piramides

Binnen deze populaire holografische oplossingen zijn er in twee soorten: de doe-het-zelf holografische piramide die je thuis op je smartphone of tablet kunt plaatsen, of de oneindig professioneler gebouwde holografische kubussen, die ook een piramide naast een scherm bevatten, die door vele retailers worden verkocht.
Deze hologram piramides gebruiken reflectie op dezelfde manier als het ‘Pepper’s Ghost’-effect, waardoor het lijkt alsof een 3Dhologram binnen in een hoes zweeft. Dit soort afbeeldingen werkt vanwege de 45º positionering van de zijkanten in de piramide op het glas. Daardoor ontstaat de indruk van een hologram dat binnenin wordt weerspiegeld. Hoewel de technologie indrukwekkend is, zijn er voor- en nadelen voor gebruikers.

Een voorbeeld van een piramide hologram

Pros

• Creëert een holografische illusie waardoor het beeld op uw scherm verschijnt alsof het een 3Dhologram is.
• Dit type installatie kan professioneel worden gemaakt of nagebouwd voor home entertainment-doeleinden met behulp van zelfgemaakte constructies.

Cons

• Werkt alleen op kleine schaal en is beperkt tot de grootte van de behuizing, de piramide en het scherm, de huidige maximale grootte is ongeveer de grootte van een tafel. De enorme piramides die worden gebouwd zijn eerder schaars. Zeker niet geschikt voor een 1dags evenement. En zeker niet voor permanente installaties.
• Resultaten variëren. Professionele piramides produceren veel realistischere resultaten dan doe-het-zelf-versies, die meer op een reflectie dan op een 3D-beeld lijken. Dergelijke technologie moet in de kubus of piramide blijven, waardoor het moeilijk is om te schalen of te transporteren, waardoor het gebruik ervan wordt beperkt.

Creaties alleen voor laboratoria

Zoals we in het begin al zeiden, is de Star Wars-wereld er nog niet helemaal, maar de technologie is echt. En dit is waar die miljoen dollar vraag – “Hoe werken hologrammen?” – opduikt.
De nieuwste oplossing gemaakt in Brigham Young University (VS) is heel anders dan de vorige holografische projector werking van het “Pepper’s Ghost” -effect, met meer apparatuur en laboratoriumomstandigheden. Lees meer over Brigham Young University hologram.

Pros

• Dit komt zo dicht bij een echt 3Dhologram  als iedereen ervan verwacht – een volledig 3D volumetrisch beeld.
• De technologie is baanbrekend en kan de weg effenen voor toekomstige ontwikkelingen.

Cons

• Dit is alleen voor de laboratoriumtechnologie, vanwege het gebruik van lasers. Er is geen “hoe een hologram te bouwen” thuis variant hier.
• Hoewel de resultaten behoorlijk spectaculair zijn, kan de technologie momenteel alleen kleine, eenvoudige afbeeldingen maken, dus moeten we die droom van hologrammen in Blade Runner-stijl nog een heel tijdje opbergen.

Het HYPERVSN-systeem

De 3D-hologramachtige beelden die u met HYPERVSN ziet, verschillen volledig van traditionele holografische projecties. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ze niet van deze wereld zijn.
HYPERVSN is een compleet geïntegreerd 3D-holografisch weergavesysteem dat technologie, fysica en engineering combineert om betoverende 3D-inhoud te creëren die in de lucht lijkt te zweven. Deze systemen zijn te koop en te huur.

Het systeem bestaat uit drie componenten – een bekroond apparaat om holografische beelden in HD-kwaliteit weer te geven, eigen software om 3D-inhoud te beheren en een 3D Studio-tool waarmee gebruikers zelf 3D-inhoud kunnen maken, zonder specifieke ontwerpvaardigheden .  Het apparaat zelf werkt met 4 draaiende wieken, uitgerust met LED-lampjes op een heel dichte pitch(afstand tussen de leds) die een 3D-holografisch display produceren.
Het HYPERVSN-systeem is verkrijgbaar in twee productenreeksen; Solo en Wall – elk met unieke functies voor specifieke zakelijke behoeften. De Solo is een product dat holografische beelden produceert van 56 cm (M) en 75 cm (L). Het kan worden gebruikt als een afzonderlijk apparaat of als een netwerk van apparaten dat op afstand kan worden bediend.
HYPERVSN Walls stellen gebruikers in staat om levensechte 3Dholografische beelden te maken die zo groot zijn als hun eigen producten. De enige limiet is je verbeelding. De Wall toont hoogwaardige inhoud van epische proporties en breidt het potentieel voor bedrijven uit om displays te creëren die ervoor zorgen dat hun kijkers in pure verbazing blijven staan.

Product- en beeldkwaliteit maken HYPERVSN uniek. Door hoogwaardige Ierse productie, engineering van wereldklasse en creativiteit samen te brengen, biedt HYPERVSN een wereld van mogelijkheden voor zijn gebruikers.
Om u te helpen meer te weten te komen over de voor- en nadelen, zijn hier enkele voor- en nadelen:

Pros

• Een alles-in-één holografisch systeem dat 3D-inhoud combineert met software en een hardwareapparaat dat holografische weergaven maakt.
• Er zijn geen schermen, brillen of extra apparaten nodig om de afbeeldingen te bekijken die HYPERVSN maakt.
• De flexibiliteit van het systeem zorgt ervoor dat het voor verschillende doeleinden worden gebruikt; van Digital Point of Sale (DPOS) tot digital signage tot evenementen.
• Hiermee kunt u uw eigen aangepaste inhoud maken met behulp van de online 3D Studio of aangepaste inhoud bestellen.
• HYPERVSN is beproefd en vertrouwd door enkele van de grootste merknamen ter wereld, waaronder Criss Angel, de Grammy Awards, M&M World en nog veel meer.

Cons

• Hoewel geen enkel systeem volledig foutloos is, is het enige nadeel van het gebruik van HYPERVSN de noodzaak om een ​​hoog niveau van adembenemende 3D-inhoud te behouden zodat de oplossing het gewenste effect op uw publiek heeft. Er wordt echter een oplossing aangeboden via het systeem zodat gebruikers zelf inhoud kunnen maken met onze 3D Studio. We bieden gebruikers ook de mogelijkheid om aangepaste inhoud te bestellen bij ons. Kijk hiervoor naar onze pagina content creatie.

blank

Wim Mussche is zaakvoerder/eigenaar van Notion technologies. Opgericht in 2002. Opsporen en introduceren van technologie voor marketing. 3D holografische projectie, ultrasonic directional speakers, AI marketing en Foto-en video marketing. Vaste installaties, evenementen en POC.