skip to Main Content
+32-(0)496529232 hyper@hyperfocus.be
wat is een obj formaat

Wat is een obj bestand?

De betekenis van een obj bestand

Betekenis van een obj bestand?

Het OBJ-bestandsformaat slaat informatie op over 3D-modellen. het is dus een 3D beeldformaat. De bestandsextensie die overeenkomt met het OBJ-bestandsformaat is gewoon “.OBJ”. Het wordt breed ondersteund. Dit maakt het zo populair. Het kan worden geëxporteerd en terug geöpend in verschillende 3D beeldverwerkingsprogramma’s. Het bestand bevat een drie-dimensioneel object. Denk daarbij aan 3D coördinaten, textuur kaarten, veelhoekige persepctieven en andere informatie over het object.

Het obj bestand verwijst gewoonlijk naar één of meerdere MTL bestanden. Deze materiaal bestanden bevatten onder textuur, structuur, en andere kenmerken van de materialen

OPMERKING: Hoewel het OBJ-formaat een van de meest gebruikte formaten is voor het opslaan van 3D-modellen, is het slechts één van de vele opties voor het opslaan van modellen. Enkele andere opties zijn .DAE, .STL, .IGS, .FBX, .MAX, .DWG en .3DS. Dit zijn varianten die afhankelijk zijn van het beeldverwerkingsprogramma.

Onze klanten kunnen zelf aan de slag met een .OBJ bestand en een .MTL bestand in de gratis 3D design studio. Door de twee bestanden op te laden in het programma kan je vervolgens een animatie toevoegen.

Hoe is een obj bestand ontstaan?

Dit formaat is oorspronkelijk ontwikkeld door het bedrijf Wavefront Technologies. Het diende voor zijn Advanced Visualizer-toepassing. Daarmee kon het geometrische objecten opslaan. Deze geometrische objecten zijn samengesteld uit lijnen, polygonen en vrije krommen en oppervlakken. Zo kunnen OBJ’s de oppervlaktegeometrie van een 3D-model in code omzetten. Tevens kunnen ze ook kleur- en textuurinformatie opslaan. Het formaat slaat echter geen scène-informatie (zoals lichtpositie) of animaties op.

Wat hebben CAD programma’s met OBJ te maken?

Een OBJ-bestand wordt meestal gegenereerd door CAD-software (Computer Aided Design) als eindproduct van het 3D-modelleringsproces.

Open source

Het OBJ-bestandsformaat is open source en daarom neutraal. Het wordt vaak gebruikt voor het delen van 3D-modellen in grafische toepassingen. Het biedt een goede import- en exportondersteuning van bijna alle CAD-software. In de afgelopen jaren is het ook populair geworden als bestandsformaat voor meerkleuren 3D-printen, aangezien het anders standaard 3D-printformaat, STL, geen kleur- en textuurinformatie ondersteunt.

3D holografie

Om content te kunnen ontwerpen voor Hypervsn 3D hologram projectoren hebben wij onder andere een .OBJ nodig met specifieke kenmerken.

Meer berichten over “de betekenis van een obj bestand”