skip to Main Content
+32-(0)496529232 hyper@hyperfocus.be

Directional speaker voor gericht geluid

U bent hier: Home Ā» Directional speaker šŸ“± parametric array

bal_rood

Geluid, enkel daar waar het gewenst is

Een directional speaker wordt in het Nederlands ook een geluidsdouche, gerichte of directionele luidspreker genoemd. In tegenstelling tot een hifi luidspreker die gemaakt is om geluid zo breed mogelijk uit te sturen, is een directionele luidspreker bedoeld om het geluid te richten naar een plaats naar wens.

Deze geluidsbundel is tot op tientallen meters afstand te horen. De luisteraar wordt ondergedompeld in muziek of spraak terwijl er net naast de bundel geen geluid te horen is.

Verbeter de klanten ervaring

hologram huren met stopping power

Hou rekening met gevoelige oren

bal_rood

Directioneel geluid door uitgekiende technologie

De werking van deze speaker

Gerichte luidsprekers genereren directionele audio. Deze audio neemt een nauwkeurige vaste vorm en richting aan. Die kan je vergelijken met een richtspot die je kent van het theater.

Ook daar kan men vanop afstand een smalle gebundelde straal licht richten op een object. Het geluid draagt ook niet bij aan de geluidspollutie waar we de dag van vandaag aan worden blootgesteld.

Een heel ander geluid

Directionele luidsprekers in het top gamma werken op een heel andere manier dan conventionele luidsprekers. Conventionele luidsprekers produceren typisch hoorbare geluidsgolven. Daarvoor wordt een enkelvoudige, bewegende elektromagnetische kegel en spoel gebruikt.
Daarentegen genereren high end directionele luidsprekers ultrasone golven (hoogfrequent geluid). Deze ultrasone golven worden gemoduleerd met audiosignalen. Vervolgens worden die als golven door de lucht gestuurd.
In de laatste fase worden ze terug gemoduleerd en kan geluid worden gehoord. Ultrasone golven hebben een kortere golflengte, wat resulteert in een kleine divergentie van een geluidsbundel.

bal_rood

Gebruiksscenario's voor luidsprekers met richtingsgeluid

Gericht geluid wordt ingekapseld

Een directional speaker met richtingsgeluid is ideaal voor situaties waarin de geluidsweergave op een bepaald gebied moet worden gericht. Daarnaast moet het elders stil worden gehouden.

Deze technologie is met name relevant voor toepassingen waar bezoekers blijven stilstaan om iets te bekijken. Denk daarbij aan een display of 3D hologram projectoren.

Ze worden toegepast op openbare plaatsen waar geluid moet worden gericht of ingesloten. Belangrijke voorbeelden zijn onder meer promoties in showrooms of tentoonstellingen in de detailhandel, displays in kunstgalerijen of musea.

Zelfs voor gerichte omroep- en waarschuwingssystemen zijn deze luidsprekers een grote troef.

bal_rood

Virtueel geluid met directional speaker

focusonics logo op website hyperfocus
focusonics logo op website hyperfocus

Virtuele bron" -effecten

Deze luidspreker kan ook worden gebruikt om “virtuele bron” -effecten te produceren. Als de directionele luidspreker naar een oppervlak is gericht, bijvoorbeeld een LCD-scherm, zal de geluidsbundel daarop weerkaatsen. Zo lijkt het alsof het geluid uit het scherm zelf komt in plaats van uit de luidspreker.

Hyperfocus verdeelt de directional speaker van het merk Focusonics

Directional speaker šŸ“± parametric array

focusonics directional speaker op website Hyperfocus