skip to Main Content
+32-(0)496529232 hyper@hyperfocus.be

Directional speaker voor gericht geluid

U bent hier: Home » Directional speaker 📱 parametric array

bal_rood

Geluid, enkel daar waar het gewenst is

Volg de samenvatting van deze pagina

Eén van onze avatars geeft een korte samenvatting van deze pagina

Een directional speaker wordt in het Nederlands ook een geluidsdouche, gerichte of directionele luidspreker genoemd. De tegenhanger is de hifi luidspreker, gemaakt om geluid zo breed mogelijk uit te sturen. De directionele luidspreker is bedoeld om het geluid te richten naar een plaats naar wens.

Deze geluidsbundel hoort men tot op tientallen meters afstand. De luisteraar wordt ondergedompeld in muziek of spraak terwijl er net naast de bundel geen geluid te horen is.

Verbeter de klanten ervaring

strijd tegen geluidsoverlast door directional speaker. Afbeelding toont vrouw met de vingers in haar oren.

Hou rekening met gevoelige oren

bal_rood

Directioneel geluid door uitgekiende technologie

De werking van deze speaker

Gerichte luidsprekers genereren directionele audio door ultrasone golven. Deze audio neemt een nauwkeurige vaste vorm en richting aan. Die kan je vergelijken met een richtspot, gekend van het theater.

Ook daar wordt vanop afstand een smalle gebundelde straal licht gericht op een object. Het geluid is een antwoord op de geluidsoverlast waar we de dag van vandaag aan worden blootgesteld.

Een geweldig geluid

Directional speakers in het top gamma werken op een heel andere manier dan conventionele luidsprekers. Conventionele luidsprekers produceren typisch hoorbare geluidsgolven. Daarvoor gebruikt men een enkelvoudige, bewegende elektromagnetische kegel en spoel.
Daarentegen genereren high end directionele luidsprekers ultrasone golven (hoogfrequent geluid). Deze ultrasone golven worden gemoduleerd met audiosignalen.

Vervolgens stuurt men die signalen als golven door de lucht.
In de laatste fase moduleren ze terug waardoor geluid wordt gehoord. Ultrasone golven hebben een kortere golflengte. Dat resulteert in een kleine divergentie van de geluidsbundel.

bal_rood

De strijd tegen de geluidsvervuiling

De definitie van geluidshinder

Geluidshinder is, zoals de naam al doet vermoeden, het teveel aan geluid in de omgeving. Dit wordt ondermeer veroorzaakt door een reeks activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan verkeer, bouwwerkzaamheden, lawaai van apparaten, audio boodschappen in de retail of gewoon mensen die luid praten aan hun telefoon.

De gevolgen van geluidshinder

Eén van de meest voorkomende klachten waarmee mensen kampen is slaapgebrek en psychische aandoeningen. Het beïnvloedt op een negatieve manier iemands werk, studie en kwaliteit van leven.

Ook in je vrije tijd wordt men met allerlei lawaai geconfronteerd. Lawaai dat bedoeld is om de aandacht van grote groepen mensen te wekken.

Het goede nieuws is dat er een oplossing is. Deze oplossing is ideaal voor openbare plaatsen, in horeca enz . Met een gerichte luidspreker vermijd je dat het één grote geluid soep wordt.

bal_rood

Gebruiksscenario's voor luidsprekers met richtingsgeluid

Gericht geluid wordt ingekapseld

Een directional speaker met richtingsgeluid is ideaal voor situaties waarin de geluidsweergave gericht moet worden op een bepaald gebied.

Deze technologie is met name relevant voor toepassingen waar bezoekers blijven stilstaan en iets bekijken. Denk daarbij aan een 2D display of 3D hologram projectoren.

Ze worden toegepast op openbare plaatsen. Geluid moet daar worden gericht of ingesloten. Belangrijke voorbeelden zijn onder meer promoties in showrooms of tentoonstellingen in de detailhandel, displays in kunstgalerijen of musea.

Zelfs voor gerichte omroep- en waarschuwingssystemen vormen deze luidsprekers een grote troef.

bal_rood

Virtueel geluid met directional speaker

focusonics logo op website hyperfocus
focusonics logo op website hyperfocus

Virtuele bron" -effecten

Deze luidspreker wordt gebruikt om “virtuele bron” -effecten te produceren. Als de directionele luidspreker naar een oppervlak is gericht(bijvoorbeeld een LCD-scherm), zal de geluidsbundel daarop weerkaatsen.

Zo lijkt het alsof het geluid uit het scherm komt in plaats van uit de luidspreker.

Hyperfocus verdeelt de directional speaker van het merk Focusonics

Directional speaker 📱 parametric array

focusonics directional speaker op website Hyperfocus