skip to Main Content
+32-(0)496529232 hyper@hyperfocus.be
wat is een mtl bestand formaat

Wat is een mtl bestand?

mtl bestand, wat is dat?

Betekenis van een .mtl-bestand

De MTL bestand indeling is een begeleidende bestandsindeling voor .OBJ. Het bestand beschrijft de eigenschappen van onder andere oppervlakteschaduw (materiaal) van objecten in een of meer .OBJ-bestanden.

Het obj bestand verwijst gewoonlijk naar één of meerdere MTL bestanden. Deze materiaal bestanden bevatten onder textuur, structuur, en andere kenmerken van de materialen

OPMERKING: Hoewel het OBJ-formaat een van de meest gebruikte formaten is voor het opslaan van 3D-modellen, is het slechts één van de vele opties voor het opslaan van modellen. Enkele andere opties zijn .DAE, .STL, .IGS, .FBX, .MAX, .DWG en .3DS. Dit zijn varianten die afhankelijk zijn van het beeldverwerkingsprogramma.

Onze klanten kunnen zelf aan de slag met een .OBJ bestand en een .MTL-bestand in de gratis 3D design studio. Door de twee bestanden op te laden in het programma kan je vervolgens een animatie toevoegen.

Wat kan je doen met een .MTL bestand?

MTL wordt voornamelijk gebruikt als bestandsnaamextensie voor 3-dimensionale materiaalbibliotheekbestanden. Meestal zijn ze gemaakt met Alias of Wavefront’s OBJ 3D-objectbestandsformaat.

3D-objectmaterialen met MTL-bestandsnaamextensie bevatten doorgaans ASCII-tekst die het volgende beschrijft:

  • Kleuren
  • texturen
  • belichting
  • reflectiekaarten van individuele materialen

Deze materialen worden toegepast op oppervlakken en hoekpunten van 3D-objecten in een scène of model.

Elk materiaal wordt gedefinieerd in een aparte sectie die begint met de newmtl-instructie.

Koppelingen die verwijzen naar bitmap-textuurbestanden voor het positioneren van texturen kunnen ook worden gevonden in een MTL 3D-materiaalbibliotheekbestand.

Welke software kan deze bestanden openen?

CAD-ontwerpsoftware zoals Maya (Autodesk), Photoshop en Cheetah 3D kan worden gebruikt om dergelijke bestanden te openen.

Andere CAD-software zoals Creoc(PTC) en CryEngine (CryTec) slaan 3D-materialen op in MTL-bestanden met behulp van XML-indeling.

Mastercam, een CAM-ontwerp- en analysesoftware, gebruikt deze bestanden om de bibliotheken met freesgereedschap op te slaan. Deze toepassing van een MTL bestand is voor 3D holografie uiteraard van geen belang.

Kan je een mtl file importeren zonder het bijbehorende .obj-bestand?

Het Obj-bestandsformaat bestaat uit twee bestanden. Het obj-gedeelte bevat de mesh-informatie. Geometrie, UV-mapping, normalen. Het mtl-bestand bevat een primitief Phong-materiaal, inclusief bestaande paden naar texturen.

Dit materiaalinstellingenbestand kan niet afzonderlijk worden geladen, het is gekoppeld aan het obj-bestand. En het bevat geen texturen, alleen paden naar de texturen. Het insluiten van texturen wordt niet ondersteund door de obj-specificaties.

Maar u kunt dit bestand in elke teksteditor openen.

3D holografie

Om content te kunnen ontwerpen voor Hypervsn 3D hologram projectoren hebben wij deze beide bestanden nodig met elk hun specifieke kenmerken.

Meer berichten over “de betekenis van een mtl bestand”