skip to Main Content
+32-(0)496529232 hyper@hyperfocus.be
wat is een gltf bestand

Wat is een glTF bestand?

glTF bestand, wat is dat?

Betekenis van een .glTF-bestand

Een glTF formaat of voluit GL Transmission Format is een open-source en royaltyvrij 3D-bestand. Het ondersteunt statische modellen, animaties en bewegende scènes. glTF wordt onder andere gebruikt in games, native webapplicaties, AR-, VR- en 3D-advertenties. Het slaat 3D-modelinformatie op in JSON-indeling.

Het gebruik van JSON minimaliseert zowel de grootte van 3D-assets als de runtime-verwerking. Die verwerking isnodig is om die assets uit te pakken en te gebruiken. Het werd gebruikt voor het efficiënt verzenden en laden van 3D-scènes en -modellen door applicaties.

Het ontstaan van glTF

De Khronos Group ontwikkelde het formaat in 2015 toen ze de glTF 1.0-specificatie uitbrachten. Men had behoefte aan een snel ladend en efficiënt formaat ten behoeve van ontwikkelaars. Die konden sneller openen en bewerken in een verscheidenheid aan grafische afbeeldingen en 3D-apps.

In 2017 bracht de Khronos Group versie 2.0 van de specificatie uit op de Web3D-conferentie. Versie 2.0 heeft de volgende functionaliteit toegevoegd:

  • realisme van PBR (physically based rendering)
  • bijgewerkte versie van een binaire bestand
  • coderingsupdates voor snelheid en verbeteren in animatie

De bedoeling achter de creatie van het glTF-bestandsformaat was om een uitbreidbaar, algemeen publicatieformaat te definiëren voor 3D-contenttools en -diensten die de authoringworkflows zouden moeten stroomlijnen en interoperabel gebruik van content in de hele industrie mogelijk moeten maken. Het minimaliseert runtime-verwerking door applicaties die WebGL en andere API’s gebruiken.

Wat maakt het glTF formaat zo populair?

De vergelijking kan gamaakt worden. Khronos promoot glTF als de JPEG van 3D. Ze zijn ervan overtuigd dat het formaat zo nuttig is dat het net zo populair zal worden als het JPEG-formaat voor 2D-afbeeldingen.

Het glTF-formaat werkt goed voor augmented reality (AR) en virtual reality (VR). De reden is omdat het zowel beweging als animatie ondersteunt.

Het bestandsformaat is ook relatief klein en laadt snel. De introductie van versie 2.0 voegde een meer realistische behandeling van licht en schaduw toe. Dat maakt glTF een nog betere keuze voor VR- en AR-toepassingen. Ontwikkelaars van videogames gebruiken glTF ook om realistische scènes te creëren .

Meer berichten over “de betekenis van een gltf bestand”

https://www.hyperfocus.be/vocabulary/wat-is-een-mtl-bestand/