skip to Main Content
+32-(0)496529232 hyper@hyperfocus.be
Wat zijn digitale 3D modellen op website hyperfocus

Wat zijn digitale 3D modellen

Wat zijn digitale 3D modellen?

Digitale 3D modellen worden in verschillende types van industrieën gebruikt. 3D-scannen en fotogrammetrie zijn de twee belangrijkste methoden die worden toegepast om deze 3D vormen te maken.
De vraag kan gesteld worden; wat is de methode die het meeste voordelen biedt voor het gebruik met een holografische 3D display?
Daarom nemen we twee methodes onder de loupe.

3D scannen

Ongeacht de methode die je kiest. Steeds wordt de geometrie van een object gemeten. Op basis van de verkregen gegevens worden modellen gemaakt.

Laserscanning is een contactloze, niet-destructieve technologie die de vorm van fysieke objecten digitaal vastlegt met behulp van een laserlicht.

3D-laserscanners creëren “puntenwolken” van gegevens van het oppervlak van een object.

Met andere woorden, 3D-laserscanning is een manier om de exacte grootte en vorm van een fysiek object vast te leggen.

Fijne details

3D-laserscanners meten fijne details en leggen vrije vormen vast. Daarna worden zeer nauwkeurige puntenwolken gegenereerd. Daarom is 3D-laserscanning bij uitstek geschikt voor het meten en inspecteren van geprofileerde oppervlakken en complexe geometrieën. Dit soort toepassingen vereisen enorme hoeveelheden gegevens. Voor zulk een nauwkeurige beschrijving zou dit onpraktisch zijn om traditionele meetmethoden of een tastsysteem te gebruiken.

Fotogrammetrie

Fotogrammetrie is een andere methode die wordt gebruikt om 3D modellen te maken. Deze methode maakt geen gebruik van actieve lichtbronnen. In plaats daarvan gebruikt deze technologie foto’s om gegevens te verzamelen.

In tegenstelling tot de complexe machines die nodig zijn voor 3D-scannen, vereist fotogrammetrie veel minder apparatuur. Hiervoor heb je enkel een degelijke camera, een computer en gespecialiseerde software nodig.

Om ​​3D modellen te maken met fotogrammetrie, worden foto’s vanuit verschillende hoeken genomen. Elk deel van het onderwerp wordt vastgelegd met een overlapping van foto tot foto. Deze overlap is nodig om de software in staat te stellen om de foto’s goed uit te lijnen.

Gerelateerde berichten

This Post Has 0 Comments

Geef een reactie