skip to Main Content
+32-(0)496529232 hyper@hyperfocus.be
voor en nadelen van 3D scannen op website van hyperfocus

voor en nadelen van 3D scannen

3D scannen

Ongeacht het type wordt de geometrie van een object gemeten. Op basis van de verkregen gegevens worden digitale 3D modellen gemaakt. De twee varianten van 3D-scanners die het meest gebruikt worden zijn:

  • 3D Scanner op basis van laser:  De laserstraal wordt over het oppervlak geveegd. Daarbij maakt het apparaat gebruik van hoekcoders van de beamprojector. De retourtijd van de vlucht wordt gemeten. Daardoor wordt de locatie van elk punt in de 3D-ruimte berekend. Zodra alle punten zijn vastgelegd en geregistreerd, ontstaat er een dichte puntenwolk. Om een ​​compleet object vast te leggen, wordt de laserscanner of het object verplaatst en wordt de scan herhaald. Optioneel kan extra software de punten verbinden om een ​​veelhoekige mesh te creëren voor 3D-modellering en ontwerpdoeleinden.
  • Wit licht 3D-scanner:  Deze maakt gebruik van een projector (vaak LCD) en één of meer camera’s. Door deze combinatie wordt een ​​object in kaart gebracht. Lichtpatronen worden op het oppervlak geprojecteerd. Vervolgens registreert de camera het oppervlak. Dit gebeurt door te  meten waar en hoe het licht eromheen vervormt. Om ervoor te zorgen dat elke hoek wordt vastgelegd, wordt de scanner rond het object verplaatst. Een andere manier van werken is dat het object vóór de scanner verplaatst. Het verbluffende resultaat is een puntenwolk die lijkt op wat laser 3D-scannen produceert. Ook hier met dezelfde optie om een ​​veelhoekig gaas te produceren.

Voor- en nadelen van 3D-scannen

Voordelen van 3D scannen

  • hoge nauwkeurigheid
  • hoge resolutie
  • presteert goed voor kleinere onderdelen
  • kan in realtime datapunten creëren
  • tijdbesparend, omdat u kunt zien welke gebieden opnieuw moeten worden gescand of die zijn gemist voordat u deze in de ontwerpfase neemt.

Nadelen van 3D scannen

  • interferentie met andere lichtbronnen kan tot ongunstige scans leiden: Zowel laser- als witlichtscanners lezen lichtbronnen om de gegevens te verzamelen. Als er te veel omgevingslicht is, kunnen de verzamelde gegevens worden vervormd. Hierdoor wordt 3D-scannen het best gebruikt waar de verlichting kan worden geregeld.
  • problemen met glanzende of reflecterende oppervlakken. Deze oppervlakken sturen het licht vaak weg van de ingangssensoren, waardoor het moeilijk wordt om een ​​kwaliteitsscan te maken.
  • één van de grootste nadelen van 3D-scanners is de prijs. De machine kan tienduizenden euro kosten.  Digitale 3D modellen voor holografische 3D projectie maken op basis van 3D scanning is alleen te verantwoorden als je heel veel objecten zal moeten vastleggen.

Gerelateerde berichten

This Post Has 0 Comments

Geef een reactie