skip to Main Content
+32-(0)496529232 hyper@hyperfocus.be
internet of things betekenis. Hyperfocus kennisbank

IOT betekenis

Internet of things betekenis: In bredere zin omvat de term IoT (Internet of things) alles wat met internet te maken heeft. De term wordt steeds meer gebruikt om technologische objecten te beschrijven die met elkaar ‘praten’.

Net als de wifi in je huis of de koelkast in je kantoor, kunnen de meeste moderne gadgets met elkaar praten. IP-netwerken zijn één van de nieuwste innovatiegebieden. Het gedeelte IoT kan worden gezien als de interface tussen verschillende soorten technologie – traditionele netwerkarchitectuur, zoals de wifi in je huis, en opkomende nieuwe internettechnologieën zoals mobiele en webapplicaties.

Een voorbeeld van IOT

Een irrigatiesysteem dat via Iot is verbonden zal bijvoorbeeld detecteren wanneer het waterpeil in een bepaald gebied daalt. Wanneer dit gebeurt, stuurt het apparaat een signaal naar een smartphone via Bluetooth of een andere methode. Die zal vervolgens de volgende stap in het bewateringsproces bepalen. Dit is natuurlijk niet de enige applicatie, en men hoeft niet alleen aan de omgeving te zijn gebonden. We zien momenteel dat internet of things-sensoren worden gebruikt voor bewakingsdoeleinden in zwaarbewaakte gebieden zoals gevangenissen.

Wat zijn de voordelen van IOT?

Het IoT-systeem en zijn technologie hebben ons zeker veel te bieden. Vooral op het gebied van geld besparen en energieverbruik verminderen. Maar wat misschien nog interessanter is dan de praktische toepassingen, is het mogelijke gebruik ervan in ons dagelijks leven. Men hoeft niet per se internet te gebruiken om te profiteren van iot-apparaten. IoT-naderingssensoren kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor verlichting en beveiliging.

Gerelateerde berichten