skip to Main Content
+32-(0)496529232 hyper@hyperfocus.be
internet protocol betekenis. Hyperfocus kennisbank

IP betekenis

IP betekenis: Het internetprotocol, meestal afgekort tot IP, is een deel van het systeem dat gebruikt wordt om computernetwerken met elkaar te laten communiceren op netwerken, zoals het internet. Sinds 20 juli 2004 worden binnen het internet twee versies van het internetprotocol ondersteund, de versies IPv4 en IPv6. De eerste domeinen die van IPv6 gebruikmaken zijn Japan en Korea. IPv4 wordt in tegenstelling tot veel andere protocollen door alle computers op het internet ondersteund. Het internetprotocol is een onderdeel van een stack die nodig is voor communicatie. In combinatie met het Transmission Control Protocol (TCP) wordt wel over TCP/IP gesproken.

UDP

Een ander veelgebruikt protocol dat samen met IP gebruikt kan worden is het User Datagram Protocol. Iedere afzonderlijke computer die via IP met andere computers communiceert moet een uniek adres hebben. Aanvankelijk had iedere netwerkkaart een vast adres. Wegens het gebrek aan adressen wordt nu door gebruikmaking van NAT en DHCP meestal een tijdelijk of een intern IP-adres (IP-nummer) toegewezen.

Soorten IP adressen

Er zijn verschillende soorten IP-adressen, zoals privé-IP-adressen, openbare IP-adressen, statische IP-adressen en dynamische IP-adressen.

Privé IP-adres

Een privé IP-adres is het adres van uw apparaat dat is aangesloten op het thuis- of bedrijfsnetwerk. Privé-IP-adressen zijn niet uniek omdat er een beperkt aantal apparaten op uw netwerk is.

Openbaar IP-adres

Uw openbare IP-adres is het belangrijkste IP-adres waarmee uw thuis- of bedrijfsnetwerk is verbonden. Dit IP-adres verbindt u met de wereld en is uniek voor alle gebruikers.

Statische en dynamische IP-adressen

Alle privé- en openbare IP-adressen kunnen statisch of dynamisch zijn. IP-adressen die u handmatig configureert en ze op het netwerk van uw apparaat vastzet, worden statische IP-adressen genoemd. Statische IP-adressen kunnen niet automatisch worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten