skip to Main Content
+32-(0)496529232 hyper@hyperfocus.be
De betekenis van 3 dimensionaal

3 dimensionaal betekenis

3 dimensionaal betekenis

Wij mensen zijn allemaal 3D wezens. We leven in een 3D-wereld. Maar zien we ook effectief drie dimensies.  Meer over 3 dimensionaal betekenis.

Ons brein leidt ons om de tuin

blank

De ogen zijn het visueel instrument waarmee we dingen waarnemen. Onze ogen kunnen ons echter slechts twee dimensies laten zien. De derde dimensie is diepte. Een dimensie waarvan iedereen denkt dat we ze allemaal kunnen zien. In feite is het ons brein dat ons om de tuin leidt. De evolutie heeft ons dit zo aangeleerd.  

Een wonder of een handicap?

blank

Het wonder is het of is het eerder een compensatie voor een handicap. Onze waarneming van diepte komt van het vermogen van onze hersenen om twee 2D-beelden op een zodanige manier samen te stellen dat de diepte wordt geëxtrapoleerd. Dit fenomeen wordt “stereoscopisch zien” genoemd.

Hoe werkt het?

Als je zoekt naar 3d betekenis, dan moet je ook iets weten over de werking van de ogen en het netvlies.Omdat  onze ogen gescheiden zijn op ons gezicht, produceert elk netvlies een iets ander beeld. Dat verschil in afbeeldingen is een direct gevolg van de diepte van de objecten waar we naar kijken. 

Tot in de oneindigheid?

Stereoscopisch zicht werkt het meest effectief voor afstanden tot 400 meter. Dat verandert als de afstand toeneemt. Verder dan deze afstand, gebruiken onze hersenen de relatieve grootte en beweging om de diepte te bepalen.

Meetkundige uitleg van 3D (bron: gedeeltelijk overgenomen van wikipedia)

blank

De verkorte aanduiding 3D wordt meestal gebruikt om aan te geven dat iets ruimtelijke kan worden waargenomen. Denk daarbij bvb aan 3D film, 3D  computer graphics, 3D printing en 3D holografische projectie

Drie dimensionaal of 3D is een meetkundige omgeving die beschreven wordt met drie parameters; lengte, breedte en hoogte. Voorbeelden van driedimensionale dingen zijn een bol, een piramide of een ruimtelijk object zoals een schoenendoos.

Lees meer over het gebruik van 3D holografische beelden

Gerelateerde berichten

https://www.hyperfocus.be/producten/

https://www.hyperfocus.be/beeldmateriaal/

https://www.hyperfocus.be/hoe-werkt-het/3d-hologram-maken/

https://www.hyperfocus.be/hypervsn/ontwikkeling/hypervsn-technology/

OOH, hologram display, AI

blank

Wim Mussche is zaakvoerder/eigenaar van Notion technologies. Opgericht in 2002. Opsporen en introduceren van technologie voor marketing. 3D holografische projectie, ultrasonic directional speakers, AI marketing en Foto-en video marketing. Vaste installaties, evenementen en POC.