skip to Main Content
+32-(0)496529232 hyper@hyperfocus.be
het kwaliteitsniveau evalueren

Kwaliteitsniveau evalueren

Kwaliteitsniveau evalueren

Bij het evalueren van bvb holografische displays is het van belang van minstens een indicatie te hebben over de kwaliteit van het toestel. Met welk soort toestel heb je te maken? Ze zien er toch allemaal het zelfde uit? Een methode is het kwaliteitsniveau evalueren. Is het een gadget en maakt het niet uit dat het na een tijd niet meer functioneert, dan hoef je niet voor de beste kwaliteit te gaan. Hoe bedrijfskritischer het toestel, hoe belangrijker het kwaliteit aspect is. Gelukkig zijn er wereldwijd instanties die daarover waken.

Laten we een voorbeeld nemen van een onderdeel dat wordt beschouwd als vrij delicaat. Het is gemaakt van kunststof, de verbindingen tussen de componenten zijn soms haarfijn, de soldeereilanden moeten goed geleidend zijn, enz…   Ik heb het hier over de printplaat. Bij de productie van elektronica worden printplaten onderverdeeld in drie categorieën: 1, 2 en 3.

De categorieën weerspiegelen het kwaliteitsniveau van elk type printplaat, van de laagste (Klasse 1-normen) tot de hoogste (Klasse 3-normen). Ik ga hier niet uitweiden over elke klasse apart. Wel over de algemene kenmerken. De grote verschillen tussen de klassen zijn:

  • de mate van inspectie-elektronica die moet worden ondergaan
  • de kwaliteitsnormen waaraan ze worden onderworpen.

Dit systeem geeft Inzicht aan de toeleveringsbedrijven die niet zeker weten tot welke klasse hun product zou moeten behoren. Factoren zoals klantvereisten en kosten kunnen zwaar wegen om te beslissen welke klasse te volgen. Bijvoorbeeld zal een toestel dat 24/7 moet functioneren aan strengere eisen moeten voldoen dan een toestel dat je na 6 uur al moet uitschakelen.

Quality Assurance (QA) en Quality Control (QC) werken in alle organisaties samen, maar ze verschillen van elkaar. Het verschil is dat kwaliteitszorgactiviteiten proactief zijn en bedoeld zijn om de productie van producten met gebreken te voorkomen. Kwaliteitscontroleactiviteiten zijn reactief omdat het bedoeld was om defecte producten te detecteren en te blokkeren met behulp van inspectie- en testmechanismen.
Onze video bespreekt de belangrijkste verschillen tussen Quality Assurance en Quality Control.

Algemene elektronische producten

De categorie ‘algemene elektronica’ bestaat uit printplaten met de laagste kwaliteitseisen en wordt meestal aangetroffen in producten met een verwachte korte levensduur. Het toestel werkt wekenlang geweldig maar begint stelselmatig mankementen te vertonen vooraleer het helemaal de geest geeft.
Dit is eigenlijk de “krijg waar je voor betaalt” -klasse. Deze elektronica wordt aan de laagste kwaliteitsstandaard gehouden. Het is daarom meestal te vinden in goedkope alternatieven. Sommige elektronicafabrikanten doen niet eens moeite om deze klasse  te produceren. In de markt van holografische projectoren kan je tal van toestellen vinden in deze klasse.

Elektronische apparaten en hoogwaardige elektronische  producten

Elektronische apparaten omvatten alle elektronica waarbij voortdurende prestaties en een langere levenscyclus vereist zijn – tot op zekere hoogte. Ononderbroken service is gewenst, maar niet kritisch. De hoogwaardige elektronische producten zijn onderworpen aan strikte richtlijnen vanwege hun belang in het de gehele werking van een toestel.
Vergelijk het bvb met een pacemaker. Daarvan zou je moeten verwachten dat die een hoge betrouwbaarheid heeft om een ​​ononderbroken service te garanderen. Die is dus missie kritisch.

De afweging:

Klasse A leveranciers kiezen bewust voor het hoogste niveau omdat de voordelen van hoogwaardige elektronica zwaarder wegen dan de kosten van extra testen en inspectie. Je kent de verhalen wel van automerken die 100.000-en auto’s moet terugroepen naar de garage voor een gratis checkup. Gratis voor de klant, maar iemand moet de rekening betalen. Een pleidooi om kwaliteit steeds voldoende gewicht te geven op de checklist.

Kwaliteitsniveau evalueren op een objectieve manier? Neem met  ons contact op

Wim Mussche is zaakvoerder/eigenaar van Notion technologies. Opgericht in 2002. Opsporen en introduceren van technologie voor marketing. 3D holografische projectie, ultrasonic directional speakers, AI marketing en Foto-en video marketing. Vaste installaties, evenementen en POC.