skip to Main Content
+32-(0)496529232 hyper@hyperfocus.be
billboard reclamebord betekenis. Hyperfocus kennisbank

Billboard betekenis

Billboard betekenis: (reclamebord): een in de openbare ruimte geplaatst reclamemedium. Het wordt daarmee tot de buitenreclame gerekend. Het in Nederland meest voorkomende formaat reclamebord is (circa) 240 centimeter hoog en 330 centimeter breed. Ze worden vooral langs in- en uitvalswegen geplaatst zijn. Behalve borden met een “vaste” reclame-uiting bestaan er borden met wisselende boodschappen. Hierbij bestaat het paneel uit een aantal driezijdige balken, waarbij afwisselend drie verschillende reclame-uitingen vertoond kunnen worden. 

Omlaag draaiende film

Het kan ook bestaan uit een omhoog en omlaag draaiende film waarop de reclame-uitingen bevestigd zijn. Bedrijven en instellingen die hun producten of boodschappen onder de aandacht van het publiek willen brengen, kopen hiertoe ruimte op de borden van exploitanten. De tarieven hiervoor zijn afhankelijk van de lengte van de campagne, het aantal borden en de locatie (met een tarief differentiatie: bij op- en afritten van grote wegen en in de buurt van drukke winkelcentra gelden hogere tarieven).

Exploitatie

De exploitant zorgt voor het ophangen van de posters en voor verwijdering na afloop van de campagne. De exploitant behoeft voor plaatsing van een reclamebord-faciliteit toestemming van de eigenaar van de grond, hetgeen in de openbare ruimte vaak een overheid is. Dit vormt voor die overheid een bron van inkomsten. De prijzen van een landelijke reclamecampagne zijn aanzienlijk, doch het “bereik” ervan is, volgens cijfers van een exploitant, zeer groot. Een groot deel van de Nederlandse bevolking zou een dergelijke reclameboodschap gedurende de weken dat een campagne loopt meerdere malen onder ogen krijgen. Reclameborden worden gebruikt voor reclame-uitingen voor in beginsel alle toegestane producten en diensten.

Lees ook deze berichten