skip to Main Content
+32-(0)496529232 hyper@hyperfocus.be
hologram betekenis

Hologram betekenis

Estimated reading time: 3 minutes

Wat is een hologram precies?

Hologram betekenis? In dit artikel bekijk ik niet de holografie in de 3D led fan display. Het gaat vooral over het tijdstip dat men het woord hologram begon te gebruiken. Verder in het artikel ga ik verder in op de fysieke kenmerken van het hologram en de toepassingen. kijk ook naar: “hoe werkt een hologram projectie?”

De oorsprong en betekenis van het woord

Om de betekenis van het woord hologram te kennen moeten we naar de Griekse taal.

Hologram komt uit het Grieks. Holos betekent volledig en Gramma betekent bericht. Om de betekenis van het woord hologram te kennen gaan we terug naar de Griekse taal.

De start van de ontwikkeling in 1947

De theorie werd ontwikkeld in 1947 door de Brits-Hongaarse wetenschapper Denis Gabor. Hij was namelijk op zoek naar een methode om de resolutie van elektronische microscopen te verbeteren. De ontwikkeling werd spijtig genoeg stilgelegd gedurende de jaren ’50 van de vorige eeuw.

Beperkingen

De reden daarvoor was omdat de beschikbare lichtbronnen niet-coherent genoeg waren. Coherent licht is licht dat monochromatisch is en zich op één enkele golflengte bevind. In de jaren ’60 werd de laser uitgevonden en werd het onderzoek terug nieuw leven ingeblazen. Door de Laser had men een niet-coherent licht probleem gevonden.

1962. De trein en de vogel geven betekenis aan het woord hologram

In 1962 realiseerden Emmett Leigh en Joris Upatnieks zich dat holografie ook kan gebruikt worden als een 3D visueel medium. Voor hun proefopstelling gebruikten zij een laser licht om de eerste hologram-versie te maken. Daarbij werd een afbeelding van een trein en van een vogel getoond.

Pulsed ruby laser

In 1962 ontwikkelde Dr. Uri Denisyuk (vroegere USSR) een wit licht relectie-hologram. In 1960 werden hologrammen bestaande uit hoge snelheid objecten mogelijk dankzij de uitvinding van de “pulsed-ruby laser”. Laser systemen zenden een zeer krachtige lichtflits uit die een paar nanoseconden “zichtbaar” blijven.

Hologram mens

Om die reden kan hier gesproken worden van een beweging die wordt bevroren. Dit laat toe om hologrammen te maken van een mens. Het eerste hologram van een persoon werd gemaakt in 1967.

Het “integral Hologram

Het “integral hologram” werd uitgevonden door Lloyd Cross in 1972. Het combineert wit licht transmissie holografie met conventionele cinematografie. Hierbij worden bewegende 3d objecten geproduceerd. 2D-filmbeelden van een roterend onderwerp worden opgenomen op een holografische film.

Die wordt bij weergave door de hersenen in 3D verwerkt. Dit is het moment dat er kan worden gesproken over “persistence of vision”

Het polimeer-hologram

Het fotopolymeer-hologram werd ontwikkeld door de polaroid corporatie voor massaproductie. Dit is een reflectie hologram dat kan worden bekeken bij normaal daglicht. Het “luchtspiegeling” hologram is het meest bekende type.

Fysieke concepten

  • Lloyd’s spiegel.
  • Reflectie.
  • Lichtgolf interferentie en diffractie

Toepassingen van holografie waar je niet zo direct aan zou denken

  • ontwerp van containers voor nucleair materiaal
  • creditcards dragen geldwaarde
  • supermarktscanners
  • optische computers
  • verbeteren van het ontwerp van vliegtuigvleugels en turbinebladen gebruikt in displays van vliegtuigen
  • archiefopname van kwetsbare museum artefacten

Onze gerelateerde berichten