skip to Main Content
+32-(0)496529232 hyper@hyperfocus.be
virtuele werkelijkheid betekenis

Virtuele werkelijkheid

Virtuele werkelijkheid betekenis

Virtuele werkelijkheid of schijnwerkelijkheid simuleert een omgeving via een computer om een gebruiker via diverse zintuigen ‘onder te dompelen’ in een ervaring. De meeste VR-omgevingen zijn visueel en auditief, via speciale stereoscopische brillen en geluid. Geur en tastzin worden uitzonderlijk toegevoegd. Waarschijnlijk bedacht internetpionier Jaron Lanier, oprichter van VPL Research het woord in 1989. Het bedrijf bouwde vroege VR systemen in 1980.

Toepassingen van virtuele werkelijkheid

Virtual reality is terug te vinden in de volgende sectoren:

  • entertainment (bijv. Videogames)
  • militaire of medische training
  • industrie

In de kinderschoenen?

Meer en meer bedrijven gebruiken deze technologie tegenwoordig voor het leveren van virtuele helpdeskservices, live webconferentieservices of virtuele showrooms. Andere bedrijven onderzoeken nieuwe manieren om dit soort technologie te gebruiken voor efficiëntere werkprocedures.

In de toekomst zullen we wellicht zien dat diverser sectoren zullen profiteren van het gebruik van virtual reality-technologieën.

Wat is eigenlijk de betekenis van virtual reality?

De betekenis van virtual reality kan worden teruggebracht tot twee hoofdvragen:

  • wat betekent het om het te hebben?
  • … het om het te ervaren?

Met andere woorden, het is een technologie die wordt gebruikt om een ​​persoon onder te dompelen in een andere realiteit met aangepaste media.

Zoals:

  • de wereld van een videogame
  • om ze te helpen een soort activiteit uit te voeren
  • om ze te helpen een probleem op te lossen
  • om er voor te zorgen een ‘ander’ te worden in een heel unieke setting

Realistisch en levensecht

Omdat de meeste van deze virtual reality-omgevingen meestal zeer realistisch en levensecht zijn, kunnen de interacties van een persoon met zijn omgeving behoorlijk gevarieerd zijn. Die variëratie kan gaan van bijna fotografische media waarin een persoon volledig verdwaald kan zijn tot wandelen door een museum of voor een echt leven staan museumtentoonstelling.

Virtual reality-technologie werd eerst ontwikkeld voor amusementsdoeleinden, maar wordt nu voor uiteenlopende toepassingenen en industrieën gebruikt.

Betekenis samengevat

Dus wat is virtual reality eigenlijk? Het is een relatief nieuwe dicipline die nog in de kinderschoenen staat, maar die snel verandert naarmate het gebruik en de toepassingen duidelijker worden.

We zullen de komende decennia misschien niet de volledige mogelijkheden ervan zien. Dan zullen we zeker nog veel meer verwachten in de komende tien jaar of zo.

In de tussentijd verandert het de manier waarop mensen de wereld om hen heen ervaren en ermee omgaan. Het kan dan ook maar alleen in populariteit blijven groeien.

Met de komst van  augmented reality en 3d holografie zullen er nog meer manieren zijn waarop virtual reality zichzelf zal bewijzen en ons alles zal laten zien wat mogelijk is.

Onze gerelateerde berichten

This Post Has 0 Comments

Geef een reactie