skip to Main Content
+32-(0)496529232 hyper@hyperfocus.be
dieptezicht met een oog op website Hyperfocus

Dieptezicht met één oog

Dieptezicht met één oog?

Het aantal toepassingen met 3D holografie en VR neemt spectaculaire proporties aan. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van stereoscopie. Zonder stereoscopie bestaat er geen dieptezicht. Maar hoe zit het nu met mensen die het moeten doen met een visuele beperking. Met andere woorden heb je dieptezicht met één oog?

Je ogen doen elk een andere waarneming

Wanneer je met twee ogen kijkt, zie je in feite twee beelden die net een beetje van elkaar verschillen. De reden daarvoor is dat je ogen niet op dezelfde plaats staan. Dit zijn minieme verschillen, maar toch voldoende om dit effect te veroorzaken. Vanaf jonge leeftijd hebben we afstanden leren inschatten. Het vraagt dus heel wat aanpassing om dit te compenseren als je het zicht verliest aan één oog.

Hoe verder hoe kleiner

Hoe kleiner het verschil tussen de beelden afkomstig uit de twee ogen, hoe verder iets verwijderd is. 

Dit is wat we onze hersenen hebben aangeleerd.

Neem de proef op de som

Doe eens één van je ogen dicht. Je zal direct merken dat je de mogelijkheid verliest om de afstand juist in te schatten. De twee ogen hebben elkaar nodig om beelden te vergelijken.

Dieptezicht met één oog compenseren

Wanneer je met één gezond oog door het leven moet gaan zoeken je hersens andere manieren om de afstand in te schatten. Je hersenen moeten dus nieuwe verbindingen leggen. Het is zelfs zo dat mensen met één oog door veelvuldige oefening betere prestaties kunnen voorleggen voor wat betreft het dieptezicht.

Gerelateerde berichten

This Post Has 0 Comments

Geef een reactie