hoe werkt hologram projectie
Hoe werkt hologram projectie in feite? Degenen die reeds bekend zijn met hologram projectie zullen weten dat het proces de creatie inhoudt van een tweedimensionaal beeld van een driedimensionaal object. Het is een proces dat de principes van fotografie en diffractie combineert.
De illusie
Het resultaat is een illusie waarmee je de wereld vanuit verschillende perspectieven kunt bekijken. Dit komt omdat het menselijk brein een geprojecteerd beeld interpreteert als een driedimensionaal object.
Hologram projectie en diffractie
Een eenvoudig voorbeeld van diffractie is een metalen plaat met op regelmatige afstanden uitgesneden spleten. Wanneer een lichtgolf op het tralie valt, splitst deze zich in meerdere golven. De richting van elke afgebogen golf wordt bepaald door de golflengte, rooster-afstand en hoek van het licht.
Lichtverstrooiing
Deze informatie wordt door middel van lichtstralen verzonden om meerdere afbeeldingen te maken. Elk punt op een holografische opname bevat informatie over lichtverstrooiing vanuit elk punt in de scène. Deze informatie wordt gebruikt om het golffront van het object te reconstrueren.
Interactieve modellen
Naast het maken van tweedimensionale afbeeldingen, kunnen hologrammen ook worden gebruikt om virtuele objecten te projecteren. Dit is vooral handig voor interactieve modellen. De hologrammen kunnen zodanig worden gemanipuleerd dat de objecten realistisch lijken te bewegen. Als een persoon bijvoorbeeld rond een beeldscherm loopt, lijken de hologrammen te draaien.
Hologram projectie met een intense laserpuls
In het verleden werden hologrammen alleen gemaakt door middel van optische processen. Dit was een gevaarlijke procedure, omdat er een intense laserpuls voor nodig was. Onderzoekers gebruiken nu echter nieuwe technologieën om machines te ontwikkelen die een LCD-scherm gebruiken om hologrammen te maken. Deze technologieën zullen naar verwachting in de toekomst steeds gebruikelijker worden.
Een stukje geschiedenis
Vroege hologrammen werden gemaakt door een onderwerp met een laser te verlichten en vervolgens de straal te splitsen. De afbeelding werd vervolgens afgedrukt op een geschikt masker. Dit hologram werd vervolgens opgeslagen in een muur van sintelblokken, die werd ondersteund door oude banden.
Een tijd bleef het stil tot 1971
Later evolueerde holografie naar de San Francisco School of Holography, die in 1971 werd opgericht door Lloyd Cross. Hij leerde amateurs hologrammen maken. Andere kunstenaars begonnen in de jaren tachtig met holografie te werken.
Sommige van deze kunstenaars waren Dieter Jung, die in Duitsland werkte en Moyses Baumstein, die in Brazilië werkte. Andere artiesten zijn onder meer Rosemary Jackson en Tung Jeong. Veel van deze kunstenaars hebben kunnen samenwerken om een verscheidenheid aan holografische kunst te creëren.
Hoe werkt de huidige technologie van hologram projectie?
Vooruitgang en ontwikkeling
De meest recente vooruitgang in hologram technologie is de ontwikkeling van een hologram projector. Deze apparaten zijn geavanceerde LED-gebaseerde apparaten die heldere beeldframes produceren.
Ze stellen u ook in staat om de hologrammen zonder vertraging te bekijken. In de meeste gevallen produceert de projector 2000-3000 lumen aan helderheid. Hoe hoger de hoeveelheid licht, hoe meer diepte je kunt waarnemen. Dit is vooral belangrijk als u de afbeelding bekijkt bij fel licht.
Niet elke projector heeft dezelfde mogelijkheden.
Met de hologram projector (niet bij elk type) kunt u het beeld vanuit elke richting bekijken. Dit is de sleutel om hologrammen te laten werken. Dit komt omdat het hologram zo is gemaakt dat u hetzelfde golffront kunt zien als het object waarnaar u kijkt.
Het hologram is een driedimensionale weergave van het oorspronkelijke object. Hierdoor lijkt het hologram echt en kun je het zonder speciale apparatuur bekijken. Deze techniek wordt ook gebruikt om geanimeerde reeksen te maken.