skip to Main Content
+32-(0)496529232 hyper@hyperfocus.be
Toslink betekenis

toslink betekenis

Toslink betekenis

Wat betekent “TOSLINK”? Dit verbindingssysteem  is beter bekend als een optische, digitale optische of glasvezel-audioverbinding. De connector werd oorspronkelijk ontwikkeld door Toshiba. Met TOSLINK worden elektrische audiosignalen omgezet in licht en verzonden via een vezel van plastic of glas.

Het is één van de vele methoden voor het verzenden van digitale audiosignalen tussen componenten in audiosystemen voor consumenten. Het is een alternatief voor HMDI of coaxiale verbindingen.

Welke systemen gebruiken TOSLINK?

Veel draadloze audio-adapters, HDTV‘s, versterkers, stereoluidsprekers, computergeluidskaarten en videogameconsoles beschikken over dit type digitale optische verbinding. 

Welke zijn de uitgesproken voordelen van Toslink?

  • TOSLINK-kabels zijn ontworpen om verliesvrij stereogeluid en meerkanaals surroundgeluid te verwerken. De voordelen van het gebruik van dit soort digitale verbinding zijn immuniteit voor elektromagnetische ruisinterferentie en grote weerstand tegen signaalverlies over de kabelafstand (met name bij kabels van hogere kwaliteit).
  • Glas- en silicakabels kunnen tot langere lengtes worden vervaardigd vanwege de verbeterde prestaties (minder gegevensverlies) van het verzenden van audiosignalen.

Zijn er dan ook nadelen?

  • In tegenstelling tot HDMI is deze optische verbinding niet in staat de bandbreedte te ondersteunen die nodig is voor high-definition, lossless audio (bijvoorbeeld DTS-HD of Dolby TrueHD) – tenminste niet zonder eerst de gegevens te comprimeren.
  • In tegenstelling tot HDM die zijn veelzijdigheid bewijst door naast audio ook video-informatie over te dragen, is TOSLINK alleen audio.
  • Het effectieve bereik (de totale lengte) van TOSLINK-kabels wordt beperkt door het materiaaltype. Kabels met optische vezels van kunststof zijn vaak niet langer dan 5 meter, met een maximum van 10 meter. Je hebt dus een signaalversterker of repeater nodig met extra kabels om grotere afstanden te overbruggen.
  • Glas- en silicakabels zijn minder gebruikelijk en duurder dan hun plastic tegenhangers.
  • Alle optische kabels worden als kwetsbaar beschouwd, omdat elk deel kan worden beschadigd als het te scherp wordt gebogen of opgerold.

Belangrijk weetje

  • Is TOSLINK hetzelfde als S/PDIF?

    TOSLINK is een type S/PDIF-connector (Sony/Philips Digital Interface). Beide standaarden zijn gebaseerd op dezelfde technologie, maar er zijn andere soorten S/PDIF die zowel coaxkabels als glasvezel ondersteunen.

Gerelateerde berichten mbt Toslink

projector

MROI betekenis

Focusonics speaker, directional speakers for virtual source, public warning, control centres

 

Wim Mussche is zaakvoerder/eigenaar van Notion technologies. Opgericht in 2002. Opsporen en introduceren van technologie voor marketing. 3D holografische projectie, ultrasonic directional speakers, AI marketing en Foto-en video marketing. Vaste installaties, evenementen en POC.