skip to Main Content
+32-(0)496529232 hyper@hyperfocus.be
pixeldichtheid betekenis. Hyperfocus kennisbank

Pixel dichtheid betekenis

Pixeldichtheid betekenis

De meeste apparaten die we gebruiken hebben een scherm. Bijvoorbeeld denken we aan de meest prominente toestellen in ons dagelijks leven zoals televisies, computerschermen en smartphones.
Dit wil echter niet zeggen dat iedereen zich bewust  is van het belang van pixel dichtheid (Pixel Density) in de beoordeling van beeldschermen. Het is het begrip dat de scherpte en helderheid beschrijft. Pixeldichtheid wordt meestal gemeten in Pixels Per Inch, afgekort als PPI. Het verwijst naar het aantal pixels dat per inch op het scherm wordt weergegeven. Dit betekent hoe hoger de pixeldichtheid, hoe hoger de scherpte van de inhoud. Pixeldichtheid wordt berekend op basis van de resolutie en het formaat van het scherm. PPI heeft verschillende toepassingen op verschillende apparaten. Het is volledig afhankelijk van de schermresolutie mogelijkheid van de beeldschermadapter. In computerweergaveapparaten wordt PPI berekend door de diagonale resolutie van het weergaveapparaat te delen door zijn diagonale afmeting in inches.

Voorbeeld en berekening

Een beeldscherm met een breedte van 12 inch en een hoogte van 9 inch heeft bijvoorbeeld een PPI van 85 in zowel de horizontale als de verticale richting. Hogere resolutie resulteert in meer PPI. Evenzo geldt hoe meer de PPI, hoe beter de beeldweergaven. Dit geldt voor zowel computers als afdrukapparaten.

Is de schermgrootte alleen van belang?

We hebben twee belangrijke technische eigenschappen van een scherm. Resolutie en Pixel dichtheid.
Beiden bepalen de kosten en de kwaliteit. De term kwaliteit verwijst naar de scherpte van wat er op het display wordt getoond. We zullen eerst meer vertellen over het begrip pixel.

Wat is een pixel?

Een pixel is het kleinste element dat op een scherm kan worden weergegeven.Eenvoudiger gezegd; het is één enkele punt op een display of een scherm.

Wat is resolutie?

Meestal worden displays gemeten in grootte (in centimeters en inches). Hier meten we alleen de diagonale grootte en niet de horizontale of verticale grootte van het scherm.Er is ook nog een andere belangrijke eigenschap van weergave, namelijk de resolutie. Resolutie verwijst naar de grootte van het display in termen van pixels.
Bijv. Resolutie van 880 × 880 pixels (zoals bij de solo unit van 56 cm van HYPERVSN) betekent dat er 880 pixels horizontaal en 880 pixels verticaal zijn. In het geval van een Hypervsn led display fan is het geen vierkant maar een cirkel waar deze resolutie in past. Dus staan er op het “scherm” in totaal 774.400 pixels. Min de zones die niet worden bereikt door de ronde led fan.
Resolutie dus slechts het aantal pixels op het scherm en deze eigenschap alleen meet niet de kwaliteit van het beeldscherm.

Gerelateerde berichten

This Post Has 0 Comments

Geef een reactie